Informacja o projekcie:
Projekt „Wyjazdy na praktyki zagraniczne w programie Erasmus+ jako nieodłączny element dalszego umiędzynarodowienia ZSP w Świeciu” jest realizowany w latach 2020 – 2023. Jest to już czwarty projekt realizowany we współpracy z niemieckim Partnerem firmą Siegmundsburger Haus Werraquelle GmbH z landu Turyngia. Projekt w całości jest finansowany ze środków Unii Europejskiej. W projekcie zaplanowano udział 54 uczniów.
Celem Projektu jest:
– zdobycie umiejętności zawodowych,
– doskonalenie umiejętności komunikacyjnych w językach obcych,
– rozwój umiejętności personalnych w środowisku międzynarodowym,
– poznanie innego kraju, jego historii, kultury i tradycji.
W ramach projektu uczniowie wyjeżdżają na 4 tygodniowe praktyki zawodowe. Uczący się w zawodach: technik hotelarstwa oraz technik żywienia i usług gastronomicznych odbywają praktyki w hotelach zlokalizowanych w różnych miejscowościach Turyngii. Uczący się w zawodzie technik logistyk realizują praktykę w Centrum logistycznym w pobliżu miejscowości Eisenach.
Przed wyjazdem do Niemiec uczniowie otrzymują wsparcie w postaci zajęć: „Trening komunikacyjny”, „Komisjonowanie i etykietowanie”, „Obsługa gościa”, „Rozsądne korzystanie z telefonu i smartfona” oraz „Z dala od domu”. Uczestnicy Projektu są dodatkowo ubezpieczeni, otrzymują środki na zakup odzieży roboczej, podróż odbywa się w sposób zorganizowany przez szkołę. Na miejscu uczestnicy Projektu otrzymują: zakwaterowanie, wyżywienie oraz kieszonkowe. W Niemczech z uczniami przebywa nauczyciel – opiekun.
W trakcie podróży do Niemiec uczestnicy i opiekun zwiedzają miasto Wiemar. Zwiedzają również miejscowości, w których odbywają praktyki.
Całkowity budżet projektu to 141259 €
25 listopada 2021 r. w naszej szkole odbyło się spotkanie związane z realizacją projektu „Umiędzynarodowienie naszej szkoły Erasmus + naszą szansą”. Uczniowie, którzy odbyli miesięczne praktyki zagraniczne przygotowali prezentacje multimedialne i podzielili się doświadczeniami z młodszymi kolegami.
Zawody realizujące praktyki zagraniczne: technik hotelarstwa. technik żywienia i usług gastronomicznych, technik logistyk. Wsparcie dla uczestników projektu objęło przygotowanie językowe i zawodowe, przygotowanie mentalne- spotkanie z przedstawicielami Instytucji Partnerskiej , ubezpieczenie na czas pobytu w Niemczech, przejazd do Niemiec i powrót do kraju, kieszonkowe.
Koordynator Projektu Pani Ewa Joachimiak
Ułatwienia dostępu