24 maja- w szkole odbyło się spotkanie związane z realizacją projektu „Erasmus ”. Uczniowie naszej szkoły, którzy odbyli praktyki zagraniczne przygotowali prezentacje multimedialne i podzielili się doświadczeniami z młodszymi kolegami .
Praktyki zagraniczne realizowane są w klasach Technikum. Technicy żywienia i technicy hotelarstwa odbywali praktyki w hotelach znajdujących się w landach Turyngia, Saksonia-Anhalt i Hestia. Technicy logistycy odbywali praktyki w Storch-Ciret-Logistics GmbH w miejscowości Berka/Werra oraz w “Nahkauf Jorg Pfannstiel” w miejscowości Eisenach.
Uczennice i uczniowie mieli doskonałą okazję do poznania tradycji i zwyczajów kraju goszczącego. Poznawali jego zabytki, kulturę, kuchnię a jednocześnie propagowali elementy kuchni polskiej i kociewskiej. Aby uczestnicy mobilności więcej wiedzieli o naszej lokalnej kuchni nawiązano współpracę z Kołami Gospodyń Wiejskich z miejscowości Jeżewo i miejscowości Gruczno.
Wsparcie dla uczestników projektu objęło przygotowanie językowe i zawodowe, przygotowanie mentalne- spotkanie z przedstawicielami Instytucji Partnerskiej, ubezpieczenie na czas pobytu , przejazd i powrót do kraju, kieszonkowe. Z każda grupą wyjeżdżał nauczyciel opiekun. Jako potwierdzenie mobilności otrzymali „Certyfikaty uczestnictwa” przygotowane przez naszego partnera Siegmundsburger Haus Werraquelle GmbH oraz EuropassMobilność przygotowane przez szkołę na platformie Erasmus+.