Opis zawodu
Technik żywienia i usług gastronomicznych to zawód, który łączy w sobie umiejętności kucharza, doradcy żywieniowego i organizatora usług gastronomicznych. Technik żywienia i usług gastronomicznych posiada umiejętności oceniania jakości żywności, dobierania parametrów jej przechowywania, sporządzania potraw, dekorowania, porcjowania i serwowania zgodnie ze sztuką obsługi konsumenta. Potrafi zaplanować i ocenić sposób żywienia różnych grup ludności, zorganizować produkcję gastronomiczną, jak również zaplanować i zrealizować usługi gastronomiczne.
Okres nauki 5 lat
W trakcie nauki technik żywienia i usług gastronomicznych zdobywa dwie kwalifikacje:
HGT.02 Przygotowanie i wydawanie dań
HGT.12 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
Uczeń będzie miał możliwość uczestnictwa w profesjonalnych kursach.
Sylwetka absolwenta
Absolwent w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych będzie przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie:
Praca zawodowa
Technik technik żywienia i usług gastronomicznych znajdzie zatrudnienie w:
Ułatwienia dostępu